Domů

Šampionem koštu pálenek je hruškovice, zazářila i špendlíkovice z Trutnova

Pětašedesátičlenná degustační komise neměla jednoduchý úkol. Vybírala totiž z rekordního počtu 671 vzorků s tím, že 50 bodů byla nejvyšší meta. Ty sice nikdo nezískal, ale znamenitá hruškovice nového šampiona Petra Januše z Červeného Kostelce byla této pomyslné metě vzdálená pouhý bod. První příčka mezi šampiony odrůd patří osmačtyřicetibodové slivovici Václava Vika z Křižanova a mezi tyto šampiony se zařadila také lahodná špendlíkovice Honzy Tylše z Trutnova, která získala o bod méně. Diplomy a ceny předávali šampionovi i dalším úspěšným účastníkům koštu dva členové Slovenského řádu rytířů destilátů odění, jako nějací rektoři vysoké školy. Na úvod zazněla poetická oslava švestek, které se později promění v čirou a voňavou pálenku. „Touto zdravicí chci slavnostně blahopřát všem oceněným na tomto soutěžním setkání. Nepochybujeme, že výsledek tohoto dobrého díla vás posilní a dodá vám přesvědčení, že je třeba stále propagovat ušlechtilou výrobu delikátních produktů a vést všechny k zásadě: Pij málo, pij dobře.“ Potom už byly slavnostně předány ceny vítězům. „Mám kamaráda z Křižanova, který mě asi před osmi lety přizval jako degustátora, tak jsem těm pálenkám přišel na chuť. Letos jsem teda dal zase nějaké vzorky do koštu. Trochu jsem v nějaký diplom sice doufal, ale vůbec jsem nepočítal s tím, že by se moje hruškovice mohla stát šampionem koštu. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem překvapen a velmi potěšen,“ svěřil se nový šampion Petr Januš, který má rád slivovici vyrobenou hlavně z durancií. Úspěšný trutnovský výrobce pálenek Honza Tylš je univerzální a činorodý člověk. Kromě toho, že projektuje rybníky, pustil se i do pálení destilátů. Jeho špendlíkovice na koštu zazářila, zaujala degustační porotu a výsledkem byl diplom. Tylš začal s pálením před třemi lety. „Jsem absolutní začátečník. O to víc mě těší, že moje špedlíkovice zrovna na jubilejním koštu uspěla,“ uvedl jeden ze šampionů odrůd, s kterým přineseme rozhovor zítra na webu Trutnovinek. Součástí včerejšího koštu byl bohatý kulturní program, při kterém vystoupila například náchodská kapela Klapeto či cimbálovky z Hradce Králové a Červeného Kostelce. V souladu s tradicí přijeli i krojovaní hosté z moravského Kyjovska, kteří hráli, zpívali a tančili. Vytvořili tak neopakovatelnou atmosféru, která k pravému koštu destilátů neodmyslitelně patří. Podívejte se na video. „Je to fakt super akce a jsem rád, že se jí mohu každoročně účastnit. V Podkrkonoší věc naprosto nevídaná,“ myslí si návštěvník Milan Komárek z Trutnova. Spokojeností zářil i prezident koštu Zdeněk Mencl, kterého tradice založená před deseti lety velmi těší. „Domníváme se, že rozumná konzumace kvalitních destilátů, které nejen na Moravě či Slovensku, ale také už i v Čechách získává stále větší popularitu, přispívá k pospolitosti, pohodě a radosti. Když se k tomu přidá tradiční kulturní program, měli by z koštu odcházet všichni spokojení a těšit se na další ročník,“ dodal prezident. Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek