Domů

Lehký celozrnný mrkváč

Přísady Těsto 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) 80 g třtinového cukru 200 ml rostlinného mléka (může být i kravské) 100 ml olivového oleje 140 g celozrnné špaldové mouky 1 a půl lžičky skořice půl lžičky sody 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku 40 g ovesných, špaldových nebo pohankových vloček 140 g mrkve kůra z poloviny 1 bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené citronové kůry) Tvarohový krém 250 g měkkého tvarohu  150 g řeckého jogurtu 45 g třtinového cukru citronová kůra dle chuti (druhá polovina z citronu na těsto) 100 ml vody 3 g agar (což je něco jako rostlinná želatina, takže můžete nahradit želatinou podle návodu) Postup Připravte si dortovou formu o velikosti cca 24 cm. Předehřejte troubu na 180°C, a to na vrchní i spodní ohřev, aby se korpus rovnoměrně propekl.  Ve větší míse rozšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Přidejte mléko a olej, zase trochu prošlehejte. Potom přidejte prosátou mouku, skořici, sodu a kypřicí prášek. V tenhle moment je lepší, pokud jste dosud používali metlu, vyměnit ji za stěrku. Všechno důkladně promíchejte a pak už jen přidejte najemno nastrouhanou mrkev, vločky a citronovou kůru.  Těsto přesuňte do formy. Pokud máte nějakou, která nemá nepřilnavý povrch, tak ji nejprve vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte třeba kokosem nebo pomletými vločkami :). Pečte 35-40 minut.  Špejle samozřejmě pomůže zjistit, zda už je korpus hotový, ale zrovna tak to naznačí i vůně skořice. Korpus nechte vychladnou a pak si připravte krém. Na něj vyšlehejte tvaroh, jogurt, cukr a citronovou kůru. Do malého rendlíku vlijte vodu a počkejte, než začne zlehka probublávat a pak do ní vsypte agar. Metlou promíchejte a když trochu vychladne, vlijte do tvarohové směsi. Zase důkladně promíchejte a pak už jen nalijte rovnoměrně na korpus.  Celý mrkváč dejte aspoň na 2-3 hodinky do lednice.   Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek