Domů

Lahodný hruškový páj, dezert ke všem významným chvilkám

HRUŠKOVÝ PÁJ S MASCARPONE 300 g hladké mouky 6 lžic krupicového cukru 160 g másla, chlazeného a nasekaného Na náplň: 4 zralé hrušky 1 lžíce citronové šťávy 9 lžic (225 g) krupicového cukru 250 g mascarpone 2 vejce 2 lžíce hladké mouky 100 g plátků mandlí​​ POSTUP: Propracujte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3 až 4 lžíce ledové vody a ještě krátce propracujte. Vyklopte a na pomoučněné pracovní ploše rychle vytvořte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Troubu předehřejte  na 180 °C. Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům. Těsto vyložte pečicím papírem, tak velkým, aby vyplnil tak akorát celou prohlubeň a zatižte vrstvou fazolí. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy. V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír i fazole. Hrušky oloupejte, rozpulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou a 1 lžící krupicového cukru, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy. Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40 až 45 minut. Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.cz Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover  

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek