Domů

Křehké špaldové cookies

Přísady 140 g kvalitního změklého másla nebo ghí (přepuštěného másla) 20 g javorového sirupu (když kupujete javorový sirup, koukejte na složení, aby byl 100 %) 80 g muscovado nebo třtinového cukru (muscovado je přírodní třtinový cukr s bohatou, skoro karamelovou chutí) 1 šťastné vajíčko (od slepic z volného výběhu) 220 g celozrnné špaldové mouky (lze namíchat s ovesnou moukou v libovolném poměru, doporučuji!)  špetka soli lžička vanilkového extraktu / zrníčka z vanilkového lusku (libovolné) 100 - 150 g nasekané čokolády (70 % a více) Pozn.: Použití kvalitních surovin je ve výsledné chuti klíčové :)  Postup Troubu předehřejte na 190°C. Změklé máslo, cukr, javorový sirup, vanilku a špetku soli vyšlehejte do nadýchaného krému. Přidejte vajíčko a znovu důkladně promíchejte.  Poté přidejte mouku. Pokud ji prosejete, budou sušenky nadýchanější, ale není to nutné :). Nejvíce se mi osvědčilo ji nejprve trochu vmíchat lžící či vařečkou a pak pořádně zapracovat rukou. Nakonec přidejte čokoládu. Množství nechám na vás. Někdo radši víc a někdo trochu míň. V ruce tvořte malé kuličky, které před položením na plech s pečicím papírem zmáčkněte na zhruba 1,5 cm vysokou placičku. Nechávejte mezi nimi alespoň 2 - 3 cm velké mezery pro případ, že by se ještě trochu roztekly. Pečte 8 - 10 minut a ihned vytáhněte. Budou na dotyk stále trochu měkké, ale po vychladnutí ztvrdnou přesně tak, jak mají.  Těsto vystačí na 1 - 2 plechy podle velikosti sušenek. :) Zuzana Motyčková redakce@trutnovinky.cz

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek