Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek
Pro příklad: na pěší zóně u Máje byl tradiční zájem o třeboňského kapra. „Prodali jsme ho nějakých 1600 kilogramů, což je asi 600 kaprů. To odpovídá tomu, co jsme tady prodali loni i předloni. I když před sedmi lety jsme tady prodali dvě tuny,“ říká prodejce. V Trutnově se prodával i chlumecký kapr.Tradiční místa pro prodej ryb se v posledních letech objevují u osvědčených hypermarketů. Například u Lidlu byl letos stánek s kapry poprvé a přesto se jich prodalo hodně - asi 1200 kilogramů, což při průměrné kapří váze (necelá tři kila) představuje asi 400 kusů. U Albertu se prodalo odhadem 1600 kilogramů (600 kaprů) a u Kauflandu přes dvě tuny.A jakého kapra si Trutnováci rádi kupují? Na váze až tolik nezáleží, průměrná váha je dvě až čtyři kila. „Najdou se i velcí pětikiloví, anebo menší dvoukiloví,“ shodují se obchodníci. Důležité je spíš přání, v jakém stavu ho zákazníci domů chtějí donést. Čtyři z pěti preferují zabitého před živým. „Nechtějí mít doma nepořádek. Já navíc vyhovím: filetuju, vykostím, stáhnu z kůže, udělám vše, co si zákazník přeje,“ tvrdí prodejce z pěší zóny. Kapr je nejčastější vánoční rybou v Čechách. Na štědrovečerní tabuli se ale objevují i další - pstruh, candát či sumec. Kdo nejí ryby, většinou preferuje vinné klobásy, jako příloha se podává bramborový salát. Pavel Cajthamlpavel@trutnovinky.czFoto: Miloš Šálekčtěte také:Vrcholem předvánočního shonu bylo pondělí, shodují se prodejci
Trutnovinky na našem serveru
Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek