Domů

Dal se ke „krišnovcům“, stal se vegetariánem a otevřel si restauraci Baladeva

Ve dveřích mě vstřícně přivítal provozovatel restaurace Robert Holman a vedl mě dovnitř. Stěny jsou vyzdobené vesměs duchovními motivy hnutí Hare Krišna, interiér je provoněný jídlem a kořením.  Restaurace má dnes své stálé hosty a další, kteří sem přijdou jen občas. Nynějšího provozovatele by ještě v roce 2007 ani nenapadlo, že by se někdy stal vegetariánem. Žil v domku v Mříčné u Jilemnice a v roce 2008 narazil náhodou ve Vrchlabí na členy hnutí Hare Krišna, kteří tam prodávali knihy. Tři si koupil, pronikl do filosofie hnutí a během několika dnů přestal jíst maso. Byl pozván na setkání „krišnovců“, kde ochutnal jídla, která mu přišla úžasná a jejich chuť ho fascinovala. „Bylo rozhodnuto. Začal jsem přemýšlet o tom, čím se živit, aby to dávalo smysl a připadal si jako člověk,“ vzpomíná. Do Trutnova ho přivedla láska a v Lípové ulici narazil na zrušený country klub. Zašel za majitelem a svěřil se mu se svým záměrem otevřít vegetariánskou restauraci. „Koukal se na mě jako na blázna. Nakonec ale kývl,“ vrací se do minulosti Holman. Začátky, které se datují k červenci roku 2011, byly velmi komplikované a provázely je rozmanité finanční problémy. Nejdříve se vydávalo jídlo jen pár přátelům z okénka restaurace na zahrádku, protože uvnitř se prováděly nutné úpravy. Teprve potom provozovatel přizval kuchaře z Hare Krišna a ti začali vařit. „První rok jsme bojovali o to, aby k nám přišlo alespoň čtyřicet lidí denně.  Po dvou letech provozu nastal zlom, a začali přibývat hosté,“ řekl.   Podle něj chodí do restaurace více lidí než před několika lety, ale neznamená to, že jsou všichni vegetariáni. „Chodí k nám střední třída, někdo denně, další jednou týdně, jiný jednou za měsíc. Vegetariánů je tak pět procent,“ vypočítal. A na čem si mohou hosté smlsnout? Menu obsahuje řadu osvědčených jídel vařených podle védský principů bez masa, vajec, ryb, cibule a česneku. Jídlo se dává na plechový tác se čtyřmi sektory. V jednom je polévka, v dalším sabdží, tedy hlavní jídlo, například zeleninový guláš s rýží, ve třetím salát a v posledním nějaká sladkost, aby byly chutě vyvážené. „Moje oblíbené sabdží je špenát s bramborem ve smetaně, na fenyklu a koriandrovém základu,“ pochlubil se provozovatel, který ale upozornil, že všechny činnosti v restauraci jsou od rána činěny pro potěšení Boha. „Vaříme pro Krišnu. Naše kuchyně uspokojuje hosty rozmanitých přání a chutí. Jídla z čerstvých surovin mají dobré účinky na mysl člověka,“ vysvětluje Robert, který je vegetariánem osm let a domnívá se, že je vegetariánská strava nejen zdravá, ale také vyvážená a energeticky dostačující. „Je třeba jíst obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. To je pět nutných prvků. Jako vegetarián se cítím lépe, uvolněněji, pružněji, mám jasnější mysl, lépe se mi spí. Vegetariánství je stoprocentně zdravější než přijímání živočišné potravy. Je to prokazatelné,“ tvrdí a balí mi na cestu několik znamenitých obalovaných lilků a doplňuje je sladkostmi - sezamovou halvou a smetanovomáslovou burfi. Mezi dveřmi se na mou otázku, proč by měli k němu do restaurace lidé chodit, odpoví: „Protože jim to prospěje fyzicky i duševně.“ Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.cz Foto: Miloš Šálek

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek